Dostarczanie psu karmy w dostatecznej ilości i o odpowiedniej zawartości składników pokarmowych jest niezbędne do zapewnienia należytego rozwoju fizycznego psa, utrzymania jego organizmu w stałej sprawności i zdolności do wykonywania pracy itp. Do składników tych należą białko, węglowodany, tłuszcze, sole mineralne, woda i witaminy. Białko jest najważniejszym składnikiem karmy, potrzebnym do budowy komórek i tkanek organizmu; służy również do wytwarzania pewnych zasobów energii do pracy. Dla psa nie pracującego, średniej wielkości, minimum dzienne wynosi 0,5 g białka na 1 kg wagi ciała. Niezachowanie tego minimum powoduje osłabienie organizmu psa; ulega on wychudzeniu i zatraca odporność, szczególnie na choroby zakaźne (nosówka itp.), a u szczeniąt wpływa to również ujemnie na wymianę zębów mlecznych na zęby stałe. Białko dostarcza się psu głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, krew, mączki mięsno-kostne, kości, jaja, mleko, a w mniejszym stopniu przez podawanie wszelkiego rodzaju kasz i jarzyn. Pies jest przede wszystkim zwierzęciem mięsożernym i może być przez dłuższy czas bez szkody dla organizmu żywiony samym mięsem. Pamiętać jednak należy, że podobnie jak niedostatek, tak i nadmiar białka wywołać może zaburzenia w organizmie. Praktyka wykazuje, że pies dorosły ważący 30 kg potrzebuje dziennie około 5 g białka na 1 kg wagi ciała. Ilość ta oczywiście ulega zmianie w zależności od wykonywanej pracy oraz warunków terenowych i atmosferycznych.