Witaminy

Witamina C znajduje się w dużej ilości w jarzynach i owocach. Gotowanie niszczy witaminę C. Brak witaminy C powoduje szkorbut (gnilec), obrzmienie stawów, zapalenie błony śluzowej. Bolesność stawów powoduje zmniejszenie ruchliwości, a zapalenie błony śluzowej obniża chęć przyjmowania pokarmów, co w następstwie powoduje poważne wycieńczenie organizmu. Witamina D reguluje w organizmie działalność soli mineralnych, przy czym jest szczególnie ważna dla szczeniąt. Jej brak powoduje przede wszystkim krzywicę kości. Szczenięta odczuwające brak witaminy D nie przejawiają skłonności do ruchu, mają stawy kostne powiększone (bolesne przy ucisku), a na żebrach w okolicy mostka pojawiają się zgrubienia, zwane różańcem krzywiczym. Witamina D znajduje się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych, mleku, jajach, mniej jej jest natomiast w jarzynach. Zupełnie nie ma jej w mące, ziemniakach i tłuszczach roślinnych. Działanie tej witaminy w organizmie zależne jest od naświetlania promieniami słonecznymi. Dlatego wychów szczeniąt w porze wiosenno-letniej jest łatwiejszy i daje lepsze rezultaty. Gotowanie obniża zawartość witaminy D w pokarmach. Należy wspomnieć jeszcze o witaminie H, której brak powoduje wypadanie sierści lub tworzenie się wrzodów na powierzchni skóry. Witamina H znajduje się w dostatecznej ilości w mięsie, mleku, nerkach i wątrobie.