Mak polny jest znany z ze swojego ziarna, które wspaniale smakuje w wypiekach kulinarnych, polskich makiełkach, czy innych kulinarnych specjałach. Jego uprawa jest bardzo popularna, występuje w wielu krajach, dając duże korzyści, w dużych firmach. „Wtedy w ziemi – niedaleko od mężczyzny czy kobiety, którzy ozdabiali ogród toksyczną przynętą – cała rodzina królików wtulała się w siebie i umierała.“ – Alice Sebold
Jak przedstawia się morfologia maku?
Morfologia maku przedstawi się następująco:
- Kwiat maku jest bardzo duży, ma kilka płatków, które są nieco pomarszczone, jednak mają średnice kilku centymetrów.
- Łodyga maku jest bardzo wysoka liczy sobie nawet 0.5 metra wysokości.
- Liście maku są nietypowe, mają małe niekujące włoski, liść jest rozgałęziony na kilka części. Liść ma kształt wachlarzyka, który jest na bokach ząbkowany, wyrasta w dolnej części łodygi.
Na zakończenie wypad stwierdzić, że mak to wspaniała roślina, która daje wraz z uprawą nietypowe korzyści, jest ona stosowana w kuchni.