Wartość odżywcza pokarmów

Krew świeża otrzymana przy uboju ma około 70% wartości mięsa. Podawana może być z inną karmą w ilości około całości karmy. Mączki mięsno-kostne w zależności od swego składu stanowią wartościową karmę, ale w praktyce nie osiągają więcej niż 50% wartości mięsa. Kości miękkie w ilości około 10% całej karmy oraz części okołostawowe stanowią szczególnie wartościową karmę dla szczeniąt, bogatą w sole mineralne, białko i tłuszcz. Mleko krowie, owcze lub kozie można podawać w stanie surowym, poczynając od niewielkich ilości, stopniowo zwiększając dawki dzienne, aby nie spowodować biegunki. Mleko suki zawiera 9,8% tłuszczu, krowy — 3,5%, kozy — 4,4%. Mleka w stosunku do całej karmy nie powinno być w zasadzie więcej niż od 20 do 25%.
Oprócz mleka dobrą karmą odżywczą są jaja, przede wszystkim dla szczeniąt i psów dorastających, podawane w stanie surowym z potłuczoną skorupką jaja. Za karmę pochodzenia roślinnego zawierającą dużo węglowodanów uważamy wszelkiego rodzaju kasze oraz świeże jarzyny. Psu podawać możemy kaszę jęczmienną, jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, płatki owsiane, ryż, mąki zbóż, chleb i w niewielkiej ilości groch, fasolę. Mąkę używać możemy w zasadzie jako zaprawę do zupy lub w postaci klusek. Dla szczeniąt doskonałą karmą są płatki owsiane. Z jarzyn najlepsza jest marchew i kapusta, mielone w stanie surowym, mieszane z karmą. Ziemniaki skarmiać można z inną karmą, gotowane, a właściwie parzone w łupinach. Psy można żywić niemal wszystkimi jarzynami używanymi przez człowieka.