Zbyt duże ilości kości powodują u psów, szczególnie starszych, zatwardzenie, często bolesne. W takich wypadkach można psu podać 2—3 łyżki trariu dziennie i zmienić karmę na strawniejszą przez dodanie mleka itp., oraz karmić psa częściej w mniejszych ilościach. Godziny karmienia psa dorosłego trzeba ustalić, tak aby pomiędzy jednym a drugim karmieniem była przerwa kilku godzin. Na częściowe przetrawienie spożytej karmy pies potrzebuje przynajmniej dwóch godzin. Stąd też psy bezpośrednio po nakarmieniu nie nadają się do pracy. Psy dorosłe można karmić 2 razy dziennie. Lepiej jest karmić częściej a mniejszymi dawkami. Karma w dużej ilości, leżąca w żołądku, fermentuje i może być przyczyną zaburzeń trawienia. Dokarmianie i karmienie szczeniąt wymaga specjalnej uwagi i troski hodowcy. Dokarmianie szczeniąt, w zależności od mleczności suki, rozpoczyna się zazwyczaj między 3 a 4 tygodniem życia, ponieważ w tym okresie szczenięta dostają zęby mleczne, bardzo ostre, którymi w czasie ssania ranią sutki. Dlatego też suka bardzo niechętnie dopuszcza je do siebie. Niejednokrotnie w tym okresie wychowu suka w celu nakarmienia szczeniąt i uniknięcia bólu przy ssaniu zwraca uprzednio spożyty przez siebie pokarm. Szczenięta zaczynamy dokarmiać mlekiem pełnym (bez dolewania wody). Mleko podgrzane do temperatury ciała wlewamy do miseczki i wziąwszy szczeniaka w rękę dotykamy jego pyszczek do powierzchni mleka. Kilkakrotne powtórzenie tych czynności wywołuje zazwyczaj u szczeniaka odruch połykania i po kilku dniach szczenię przyjmuje pokarm bez trudu, tym bardziej jeżeli naukę tę przeprowadzamy rano, gdy szczenięta są głodne. Do mleka po kilku dniach dodawać należy gotowaną kaszę pszenną (mannę) i żółtko oraz trochę cukru. Stopniowo, w miarę rozwoju szczeniąt, do karmy tej dodajemy mielone mięso cielęce, wołowe’ oraz mielone jarzyny.