Zatrucia są bardzo niebezpieczne dla psów, ponieważ powstają nagle i mają gwałtowny przebieg. Najczęściej kończą się śmiercią i dlatego konieczna jest szybka pomoc lekarska. Zatrucia mięsem mogą wystąpić po zjedzeniu przez psa nieświeżego, zakażonego mięsa. Charakterystycznymi objawami są silne wymioty, których treścią jest cuchnące mięso i śluz, gwałtowna cuchnąca biegunka oraz wysoka gorączka (40—42°C) i duże pragnienie. Szybko następuje ogólne osłabienie i przygnębienie, w końcu porażenie i śmierć (po 12—24 godzinach). Należy uważać przy wykładaniu trutek na szczury, zwłaszcza podawanych z chlebem lub mięsem, gdyż pies może się łatwo zatruć. Do trutek dodawane są różne związki chemiczne. Po spożyciu przez psa trutki występują wymioty i ślinienie się, wzmożone pragnienie, boleści brzucha, biegunka z domieszką śluzu i krwi, utrudniony oddech, zasinione spojówki, drżenie i ogólne osłabienie połączone z chwianiem się i porażeniem. Śmierć następuje po kilku godzinach. Przed przybyciem lekarza należy wlewać psu łyżką do pyska mleko z surowym białkiem jaja kurzego. Można też dawać prażoną magnezję (20 g magnezji na 200 g wody — co 15 min po łyżce). Wskazane jest podawanie wywaru siemienia lnianego. Nie wolno podawać żadnych olejów ani tłuszczów, sody i innych zasad.