Wartość odżywczą karmy powinno się określać według ilości zawartych w niej kalorii. Powszechnie przyjmuje się, że 1 g węglowodanów zawiera 4,1, 1 g białka — 4,1, a 1 g tłuszczu — 9,3 kalorii.
Oczywiście, ilość wagowa karmy zależy od wielkości psa i pracy, jaką on wykonuje lub ma wykonać w najbliższej przyszłości, oraz od warunków atmosferycznych, w szczególności od temperatury. Do picia należy podawać psu w dostatecznej ilości czystą wodę, szczególnie w porze letniej. Podawanie rzadkiej karmy zamiast wody jest niewłaściwe. W żywieniu psów tłuszcze możemy stosować jako składnik naturalny z mięsem lub też jako dodatek do karmy nie zawierającej w sobie tłuszczów (na przykład przy karmieniu podrobami itp.). W porze letniej ilość tłuszczu zmniejszamy do minimum.
Najlepszym tłuszczem chętnie spożywanym przez psa jest łój wołowy. Skarmiane być mogą również łój barani, sadło, masło, a smalec i słonina jako zaprawa do zup lub zaprażki. Nie nadają się do skarmiania tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje, margaryna).